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Frequently Asked Questions


Medical and healthcare professionals often have questions about liability and other issues when thinking about signing up to offer their services in an emergency. Although it is impossible to address every situation, the questions and answers below may help inform professionals who are thinking about becoming disaster volunteers.

It is very important to note the following: (1) the answers provided here reflect situations in which an emergency or disaster has been officially declared – these answers do not apply to the normal, day-to-day work routine; (2) it is impossible to provide answers to every possible situation, and (3) when in doubt, check with an attorney. The answers below are not intended to be a substitute for the advice of an attorney. 

For more information, please visit the DSHS Community Preparedness “Legal Preparedness” Web page at www.dshs.state.tx.us/comprep/ogc/default/shtm and click on the link for Summary of Statutory Provisions Affecting the Liability of Providers in a Public Health Emergency.

Q1:
Will I have liability protection?

Volunteers with nonprofit and governmental entities are protected by federal and state statutes when they are acting within the scope of their volunteer work and are properly licensed for the work they are doing (if a license is required). The most comprehensive of these laws is the Federal Volunteer Protection Act (42 USC §§14501-14505).

Volunteers working for or at the direction of a governmental agency, even if working in a for-profit setting, may be protected from liability under Texas Government Code Section 421.061. This law protects volunteers who are performing a “homeland security activity” as described in the Governor’s Homeland Security Strategy Plan, which includes the State of Texas Emergency Management Plan.

Q2: 
Can I be sued because of my work as a disaster volunteer?

Anyone can file a lawsuit, but statutes enacted by the state and federal government should ensure that any such lawsuit would have little chance of success.

Q3: 
As a licensed professional, is it better for me to be affiliated with a volunteer organization such as the American Red Cross or the Medical Reserve Corps?

Yes. Federal and state statutes protect volunteers who are working for a nonprofit or government entity. For this coverage to be effective, volunteers must decline compensation, defined as anything “other than reimbursement or allowance for expenses actually incurred.” State law also provides liability protection if a volunteer is working at the direction of state or local government, which could include working within a for-profit setting.

Q4:
Am I protected if I participate in disaster drills or exercises?
Yes. The laws cited above would apply to a person who volunteers in a disaster drill or exercise.

Q5: 
Am I protected if I perform outside my scope of practice?
Professionals must stay within the scope of tasks for which they have been licensed – unless a law provides an exception (an instance in which a license is not required). For example a person working under the delegated authority of a physician does not have to be licensed in any particular profession.

Q6:
If I take three days of paid leave to volunteer in a disaster, would I still be protected?

The federal volunteer protection statute defines a “volunteer” as an individual performing services for a nonprofit organization or a governmental entity who does not receive (A) compensation (other than reasonable reimbursement or allowance for expenses incurred); or (B) any other thing of value in lieu of compensation in excess of $500 per year (42 U.S.C. §14505(6)). A reasonable interpretation of the word “compensation” is something given in return for serving in a volunteer capacity. Paid leave is usually considered an employee benefit of a regular job rather than compensation paid to an employee for activities conducted while he or she is on leave. 

Note: This analysis assumes that the employee was entitled to the paid leave, and that it was not awarded for his or her volunteer services.

Q7:
I am retired and have not kept my license current. Am I protected?

If you are not licensed to perform medical services, you may not provide medical services at any time beyond first-aid efforts such as administering CPR or the Heimlich maneuver, unless you are working under the delegated authority of a physician or under another law that lets you provide services without a current license. Volunteer protection statutes protect only individuals who are acting within the scope of their assigned duties, which may require a valid license. However, your experience, skills and knowledge still could be very useful during a disaster response. A licensed individual should supervise unlicensed persons. Note, too, that under agency or governmental emergency powers, licensing agencies may modify rules of practice and adopt emergency provisions to allow individuals with lapsed licenses to practice. Check with the proper licensing authority for such modifications and/or waivers.

Q8:
If I submit a claim for payment or intend to charge for my services, does that affect my liability?

Yes. Under the statutes that protect volunteers, you would lose your volunteer status and the protection of those laws.

Q9:
What is the difference between “Good Samaritan” and “Charitable Immunity”?

They are completely different. “Good Samaritan” laws protect licensed and unlicensed individuals who render medical care in emergency situations. “Charitable Immunity” is a statutory or legal concept that protects charitable organizations from liability in a manner similar to “governmental immunity.”

Q10:
If I supervise someone during a crisis or emergency, can I be held liable?

The laws cited above would apply in this situation, if you are supervising in a volunteer capacity. Even if you are not, the elements of “negligence” must be judged in the context (a catastrophic disaster, for example) during which the act or omission occurred. The standard for “negligence” in normal medical practice should not be applied when the act occurred outside that context, such as during a declared disaster.
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